Om at fotografere med lyd

Nogle gange er det ikke nok at fortælle hvad det er man vil, man kan være nødt til at vise det. Jeg var midt i et overtalelsesforsøg overfor en kunde. De lyttede interesseret, men det var helt tydeligt, at de ikke helt forstod hvad jeg mente. Jeg klappede computeren i, så op og sagde, at jeg da kunne lave en “pilot” til dem. Det gik de med til. Projektet gik i al sin enkelhed ud på at vise hverdagen for en social- og sundhedshjælper som et diasshow. Hun skulle så selv fortælle på det medfølgende lydspor.

Jeg fik lavet aftaler og mødte op med kamera og lydoptager. Egentlig er det meget simpelt. Følg med i hvad der sker med kameraet, optag den lyd der er, lav et interview, og skru det hele sammen til sidst. Problemet er bare at den gode lyd altid er der når man har kameraet i hånden. Og gæt lige hvad der sker når man optager lyd? Rigtigt! Det værste er at lukkerlyden fra kameraet kommer med på lydsporet. For at gøre det hele fuldkomment blev min reallyd så ringe, at jeg måtte opgive at bruge den. I en sen nattetime blev Mozarts 23. klaverkoncert min redning. Den adagio er blandt de smukkeste han har skrevet. Du kan se og hører resultatet her.

Fik jeg så jobbet? Både nej og ja. Jeg kom ikke til at lave de diasshows jeg drømte om. Til gengæld fik jeg en vidunderlig opgave for den samme kunde, og blev meget klogere på kunsten at lave lyd.