Om et meget stort gruppebillede

null

“Syvhundrede!” Den venlige dame må nærmest være blevet døv på det ene øre, da jeg brølede ind i telefonen. Store gruppebilleder er blevet min skæbne. Det startede med et med 70 personer for mange år siden. Senere blev det 150 og 350 på et billede. Det jeg nu blev spurgt om, forekom nærmest at være et astronomisk antal mennesker at skrue ind på et et billede. “Syvhundrede”, gentog jeg mere stilfærdigt. Forklaringen på det store antal var en helt særlig begivenhed. Kogtved Søfartsskole lukkede for nogle år siden. For mange af dem der har gået der, var skoleopholdet en livsændrende oplevelse. Alle de gamle elever skulle mødes en eneste gang på deres gamle skole. Gruppebilledet var min opgave og det skulle for alt i verden lykkes.

Den slags kræver en del overvejelser og forberedelser. Jeg startede med at skaffe et stillads til at komme højt op på. Derefter lånte jeg noget udstyr og gik i gang med at planlægge billedet. Der findes stort set ikke et kamera, der har opløsning nok til, at så mange mennesker kan genkendes på et billeder. Altså måtte det sættes sammen af flere billeder. Det har jeg det helt rigtig isenkram til.

Man har allerhøjest 700 menneskers opmærksomhed i fem minutter og det er nok endda en overdrivelse. Det kan, for at sige det mildt, godt give en lille smule nevøsitet. Den forsvandt dog da jeg begyndte at fotografere. Når man koncentrerer sig, er der ikke plads til andet. Søfolk er utroligt diciplinerede og tåmodige. Jeg fik taget billeder nok til at sætte tre billeder sammen. Noget jeg ikke havde regnet med at nå.

Fyns Amts Avis var også forbi for at dække begivenheden. Derfor fik jeg også et af de meget få billeder af mig selv på arbejde. Jeg er ellers altid bag kameraet. Fotograf Lasse Hansen har venligt lånt mig billedet.

Foto: Lasse Hansen